سود پرک یا سود سوزآور در صنعت با نام هیدروکسید سدیم نیز شناخته میشود. این سود پرک بندر ماهشهر با فرمول NaOH یک پایه قلیایی چند منظوره، سفید و جامد با چگالی حدود 2.13 و نقطه ذوب حدود 1390 درجه سانتی گراد را فراهم کرده است.
سود سوزآور ماده اولیه برای تولید بسیاری از مواد شیمیایی است و بیشتر در صنایع سلولز و کاغذی بکار میرود. سود پرک، دی اکسید کربن و رطوبت هوا را با سرعتی باورنکردنی جذب میکند و به همان سرعت در گلیسیرین، آب و الکل حل میشود.
مشخصات فنی سود سوزآور
نام علمی: سدیم هیدروکسید و فرمول شیمیایی سود سوزآور: NaOH
وزن مولکولی: 40.01 و چگالی: 2.13
چگالی نسبی: 1.53 برای محلول 50٪ و 2 برای محلول 70٪ تا 73٪ در 15.5 درجه سانتیگراد
حلالیت در آب: حلالیت در 100 میلی لیتر آب در دمای 20 درجه سانتیگراد حدود 109 گرم
نقطه ذوب: 1390 | نقطه انجماد: 12 | نقطه جوش 140 درجه سانتیگراد
محلول در: آب، گلیسیرین، الکل و متینول
سود پرک یک ماده شیمیایی معدنی جامد، پرک و پولکی، سفید رنگ و بدون بو با دمای ذوب 1390 درجه سانتیگراد و چگالی ۲٬۱۳ گرم بر سانتیمتر مکعب است.
نقطه ذوب این ماده 321 درجه سانتیگراد و نقطه جوش آن 385 درجه سانتیگراد است.
ویژگی و خصوصیات سود پرک: سود پرک شدیداً جاذب رطوبت بوده و به همین علت در هنگام حمل و نقل میبایست تحت شرایط خاص پوششی حفاظت گردد.
سود پرک در هنگام حل شدن در آب حرارت زیادی ایجاد میکند و محلول حاصل قلیایی بوده و به شدت خورنده است.
آب پوشهای سدیم هیدروکسید شناخته هستند و محلول قلیایی قوی در آب پدید میآورند، یعنی در آب بطور کامل به یونهای تشکیل دهنده اش (+Na و -OH) تفکیک میشوند.
سود پرک در کیسههایی از جنس پلی اتیلن یا پلی پروپیلن که دو لایه، دو جداره و لمینت دار هستند، بسته بندی و نگهداری می شوند و وزن این کیسهها معمولا 25 کیلوگرم میباشد.
این ماده شیمیایی پرکاربرد باید دور از رطوبت و دی اکسید کربن و در ظروف در بسته نگهداری شود. کاستیک سودا باعث افزایش خاصیت قلیایی آبها و خاک میشود و میتواند از این طریق به محیط زیست آسیب برساند.
روشهای تولید سود پرک
محلول هیدروکسید سدیم با سه فناوری مختلف میتواند تولید شود:
روش جیوه ای
روش غشایی
سلول دیاگرام
در هر یک از فرایندهای فوق از نمک کلرید سدیم (NaCl) به عنوان ماده اولیه به شیوه الکترولیز استفاده میشود.
در روش سلول جیوه ای که از روشهای قدیمی نیز به شمار میرود محلول آب نمک اشباع شده در یک حفره فولادی به طول تقریبا ۱۵ متر وعرض یک متر الکترولیز گشته و بین لایه ای از جیوه(کاتد)و صفحات تیتانیوم(آند) حرکت میکند.
در نتیجه یون سدیم کاهش یافته وسدیم جامد را تشکیل میدهد.